dilluns, 30 d’abril del 2018

PREMIS MANUEL DE CABANYES 2018



1r PREMI D'ARTICLE D'OPINIÓ

AUTORA: ABRIL SERRANO 4t B ESO


NAIXERÀS



Naixeràs. Naixeràs ja d’entrada sense llibertat, amb un sexe determinat que correspondrà a un gènere. Inicialment no tindràs elecció. D’això ni de res. Les circumstàncies en les quals naixeràs seran les que seran: la família, el territori, la condició social...
Però tu no hauràs escollit res.
Seràs alt o baix, més prim o més gras, així, en masculí, perquè parlem “en general”.
Viuràs condicionat per tot allò que faràs; les teves accions, pensaments seran criticats. I tu, d’una manera o d’una altra, seguiràs el joc de tothom, si no vols ser aquell ésser apartat que, per ser lliure dins la mateixa no-llibertat, fa el que realment vol i sent.
En la vida et qualificaran, sempre, i, amb una mica de sort, podràs seguir la multitud. Serviràs per emmagatzemar informació i, si no és el que millor saps fer, quedaràs, indirectament, exclòs.
El teu caràcter, comentat per tothom, canviarà segons la companyia. Depenent dels interessos, et comportaràs de manera més amable del que consideraries oportú i comentaràs a altres pel que fan o pel que els altres, mai tu, veuen.
Obeiràs. Tot el que et diran o el que t’imposaran ho faràs. Et queixaràs, potser, fins i tot, sortiràs al carrer, però en menor grau del que mereix el canvi que vols. I qüestionaràs, en silenci o a petita escala. O no, acostumat a obeir ni et plantejaràs segons què. Aquest mateix sistema et farà tenir els ulls tapats, ignorant aparentment problemes llunyans que, sense saber-ho o sabent-ho, hi estaràs contribuint triant els de dalt del país o amb la teva ignorància i indiferència.
I et qüestionaràs, per què? Regles i normes imposades pels que tenen el poder adquisitiu per mantenir-nos allà on volen, fent creure’ns que això ho hem ideat nosaltres sols i que els surt bé a ells, de casualitat. 
Però, malgrat tot, naixeràs. I formaràs part d’una nova generació, capaç d’abolir els estereotips i prejudicis, o de defensar-los i seguir-los com hem fet tots.
Seràs lliure dins la no-llibertat. Seràs allò que el món vol i espera que siguis, o seràs tu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada